ROBOTİK KODLAMA EĞİTİMİ

Bilim ve teknolojinin hızla değiştiği günümüzde öncelikli hedefimiz; öğrencilerimize 21. yüzyıl becerilerini kazandırmak, onları geleceğin dünyasında etkin ve saygın bireyler olarak yetiştirmek için yetenek farkındalığı kazandırmaktır. Bu süreçte öğrencilerimizin bireysel yeteneklerinin farkında olmalarını ve kapasitelerini geliştirerek en üst düzeyde kullanmalarını sağlamak amacına yönelik farklı teknikler kullanarak, beceri kazanmaları öğrencilerimizi ön plana çıkaracaktır. Bu bakış açısıyla projemizin temelinde, öğretime dayalı çalışmalar ile değerli nesillerimizi geleceğin dünyasına hazırlamak noktasında, uygulamalı çalışmalarımızın önemli olduğunu düşünmekteyiz.

Özel ilgi alanlarıyla yeteneklerini geliştirmeyi amaç edinen öğrencilerimizin eğitim aldığı örgün kurumlarda, ayırım yapmaksızın tüm öğrencilerimizin yararlanmasını amaç edindiğimiz çalışmalarımızı 2025 yaz döneminden itibaren devam ettirmekteyiz. Bu süreçte öğrencilerin ilgi, istek ve yetenekleri doğrultusunda eğitim programlarını hazırladığımız çalışmalarımızda eğitim etkinlikleri yoluyla farklı deneyimler kazanmalarını hedefliyoruz.

E-BOSS Robotik Kodlama Eğitim programları öğrencilerin devam ettiği eğitim kademeleri dikkate alınarak ilkokul, ortaokul ve lise kademeleri için altı haftayı kapsayacak şekilde ayrı ayrı hazırlanmıştır. Öğrencilerimizin aldıkları eğitim ile bilimsel düşünce ve davranışlarla estetik değerleri birleştiren, üretken, sorun çözen, kendini geliştirmiş bireyler olarak yetişmeleri, yetenekleri ve yaratıcılıklarını erken yaşta fark ederek en üst düzeyde kullanmaları ve eğitim deneyimleri doğrultusunda farklı beceriler edinmelerini sunuyoruz.

Genel Amaçları

Robotik alanında temel bilgi ve beceri sahibi olmalarına, ilgi ve yetenek alanlarını keşfedebilmelerine odaklanarak, üretken bireyler olarak kariyer planlamalarına katkı sağlamaktır.

Robotik sistemlerin günlük hayattaki önemini anlama,
Robotik sistemleri günlük hayatta kullanabilme,
İhtiyacına uygun sistem tasarlayabilme,
Bilgi ve iletişim teknolojileri alanında geliştirilen yeni bir ürünlerin çalışma yapılarını kavrama,
Yerli ve milli teknoloji geliştirmenin önemini fark etme.
Teknolojik ürünler geliştirmeye istek duyma.

Temel Yaklaşımı Ve İlkeleri

Robotik Kodlama Eğitim Programı’nda ilerlemecilik felsefesi ilkeleri benimsenerek katı bir disiplin anlayışından ziyade aktif öğrenme yaklaşımlarını temel alan ve bireysel farklılıkları gözeten bir yapıda hazırlanmıştır.

 

Program içeriğinin oluşturulmasında konu temelli yaklaşımlardan olan -süreç tasarım modeli- benimsenmiştir. Bu bağlamda yaparak ve yaşayarak öğrenmeyi hedefleyen, bilgi edinmeyi ve öğrenme sürecini merkeze alan beceri temelli yaklaşımlara başvurulmuştur.

Kazanımlar

Robotik Kodlama Programı’nda yer alan kazanımlar ilkokul, ortaokul ve lise düzeyinde bilgi-işlemsel düşünme becerilerinden oluşmaktadır.

 

Kazanımların sıralanmasında aşamalılık ve ardışıklık ilkesi gözetilerek basitten karmaşığa, kolaydan zora, somuttan soyuta olacak şekilde hazırlanmıştır. Ayrıca kazanımların güncellik, öğrenciye görelik, hedefe uygunluk, yaşama yakınlık, transfer edilebilirlik gibi öğretimsel ilkelere uygun olarak hazırlanmasına da dikkat edilmiştir.

Eğitim İçeriği

Robotik kodlama eğitim programının da konular farklı sınıf seviyelerinde derinleştirilerek, daha önce kazandırılan bilgi ve beceriler genişletilerek tekrar edecek şekilde içerik düzenlenmiştir.
Program içeriğinde robotik kodlamanın temelleri, devre geliştirme kartları ve programlanması, sensörler ve uygulamaları, motorlar ve uygulamalarına yer verilmiştir. İlkokul, ortaokul ve lise seviyesinde benzer öğrenme alanları, alt öğrenme alanları ve kazanımlar yer almakla birlikte etkinlik boyutunda öğrencilerin gelişmişlik düzeyleri dikkate alınarak etkinlik tasarımları gerçekleştirilmiştir.

Eğitim Etkinlikleri

Robotik Kodlama Eğitim Programı’nın etkinlikleri ilkokul, ortaokul ve lise düzeyinde hazırlanmıştır. Program kapsamında ilkokul için 8, ortaokul için 8 ve lise için 8 etkinlik yer almaktadır. Ayrıca ortaokul ve lise düzeyleri için birer tane ek etkinlik de hazırlanmıştır. Hazırlanan etkinlikler ile öğrencilerin Robotik alanında temel bilgi ve beceri sahibi olmaları, ilgi ve yetenek alanlarını keşfedebilmeleri amaçlanmıştır. Bu bağlamda öğrencilerin aktif katılım sağlayabilecekleri, günlük yaşamla ilişkili, aktivite temelli etkinlikler tasarlanmış olup, uygulayıcıya yardımcı olması bakımından dikkat çekme, güdüleme, derse geçiş, dersin işlenişi, özet bölümleri açık, anlaşılır ve net bir şekilde sunulmuştur. Biliyoruz ki bu amaçlarımıza, etkinlikleri uygulayan değerli uygulayıcılarımızın bilgi, birikim, deneyim ve motivasyonun da sürece dahil olması ile ulaşılacaktır.

Eğitim Değerlendirme

Ölçme ve değerlendirme araçları; uygulayıcının, öğrenme öğretme süreçlerini takip etmesine, öğrencinin gelişimini izlemesine yardımcı olacak niteliktedir. Değerlendirme bölümlerinde verilen ölçme ve değerlendirme araçları etkinlik sürecine bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Öğrenci çalışmalarının değerlendirilmesi için örnek olarak verilen ölçme değerlendirme araçlarına uygulayıcı tarafından eklemeler yapılabilecektir.
Etkinliklerin değerlendirilmesinde kontrol listesi, dereceli puanlama anahtarı, öz değerlendirme ölçme araçları kullanılmıştır.

İLKOKUL ORTAOKUL LİSE

İLKOKUL

Robot Programlamaya Giriş

Robot ve robotik temel kavramlarını açıklar.
Robotik alanında kullanılan uygulama geliştirme ortamlarını amacına uygun olarak kullanır. (Tinkercad üyelik ve arayüz tanıtımı)

Programlanabilir Devre Geliştirme Kartları ve Uygulama Geliştirme

Tercih edilen programlanabilir devre geliştirme kartını tanır. (Arduino vb., Tinkercad üzerinden elektronik denetleyicinin Giriş-Çıkış bağlantılarını sağlar.)
Tercih edilen programlanabilir devre geliştirme kartı ile temel elektronik devreler tasarlayıp bağlantıları kurar
Devre geliştirme kartı ile hazırladığı devrenin kodunu yazılım geliştirme ortamında yazar.
Devre geliştirme kartı ile hazırladığı devrenin kodunu devre geliştirme kartına yükleyerek test eder.,

Sensörler ve Uygulamaları

Bir problem durumuna çözüm üreten robotik sistemde kullanılan sensörleri fark eder.
Farklı sensörlerin kullanımına günlük hayattan örnekler verir.
Gerçek yaşam problemlerinin çözümü için uygun sensörleri kullanır. (Işık sensörü, ses sensörü, PIR sensörü, dokunma sensörü, mesafe sensörü vb. sensörlerin bağlantısını yapması ve kodlarını yazması beklenir)

Motorlar ve Uygulamaları

Bir problem durumuna çözüm üreten robotik sistemde kullanılan motorları fark eder. (DC ve servo motorlar hakkında bilgi verilir.)
DC ve servo motorların kullanımına günlük hayattan örnekler verir.
Gerçek yaşam problemlerinin çözümü için uygun motorları kullanır.

1.ETKİNLİK

Etkinlik Adı

Robotlar Her Yerde

Süre40 dk + 40 dk
Öğrenme Alanı/ KonuRobotik / Robot Programlamaya Giriş
Kazanımlar1.1. Robot ve robotik temel kavramlarını açıklar.
Temel BecerilerProblem çözme, Analitik düşünme, Keşfetme, Disiplinler arası düşünme, Kendini ifade edebilme, Dijital çağ okuryazarlığı
Yöntem ve TekniklerSoru-cevap, Gösterip yaptırma
Araç-GereçlerBilgisayar, İnternet, Robot kiti Endüstriyel ve insansı robotları tanıtan videolar, robot tasarım sürecini tanıtan görsel ve videolar

2.ETKİNLİK

Etkinlik Adı

Çevrimiçi Program Kullanma Maceram

Süre40 dk + 40 dk
Öğrenme Alanı/ KonuRobotik / Robot Programlamaya Giriş
Kazanımlar1.2. Robotik alanında kullanılan uygulama geliştirme ortamlarını amacına uygun olarak kullanır. (Tinkercad üyelik ve arayüz tanıtımı)
Temel BecerilerProblem çözme, analitik düşünme, keşfetme, disiplinler arası düşünme, dijital çağ okuryazarlığı, kendini ifade edebilme.
Yöntem ve TekniklerSoru-cevap, Gösterip yaptırma
Araç-GereçlerBilgisayar, İnternet, Robotik kodlama/programlama ortamı veya Simülasyon ortamı

3.ETKİNLİK

Etkinlik Adı

Devre Geliştirme Kartımı Kullanmaya Başlıyorum

Süre40 dk + 40 dk
Öğrenme Alanı/ KonuRobotik / Programlanabilir Devre Geliştirme Kartları ve Uygulama Geliştirme
Kazanımlar

2.1.Tercih edilen programlanabilir devre geliştirme kartını tanır.

(Arduino vb., Tinkercad üzerinden elektronik denetleyicinin Giriş-Çıkış bağlantılarını sağlar.)

Temel BecerilerProblem çözme, Analitik düşünme, Keşfetme, Disiplinler arası düşünme, Kendini ifade edebilme, Dijital çağ okuryazarlığı.
Yöntem ve TekniklerSoru-cevap Gösterip yaptırma
Araç-GereçlerBilgisayar, İnternet, Robotik kodlama/programlama ortamı veya Simülasyon ortamı Devre geliştirme kartı

4.ETKİNLİK

Etkinlik Adı

Gözünü Kırp, Elini Çırp

Süre40 dk + 40 dk
Öğrenme Alanı/ KonuRobotik/Programlanabilir Devre Geliştirme Kartları ve Uygulama Geliştirme
Kazanımlar

2.2.Tercih edilen programlanabilir devre geliştirme kartı ile temel elektronik devreler tasarlayıp bağlantıları kurar.

2.3.Devre geliştirme kartı ile hazırladığı devrenin kodunu yazılım geliştirme ortamında yazar.

2.4.Devre geliştirme kartı ile hazırladığı devrenin kodunu devre geliştirme kartına yükleyerek test eder.

Temel BecerilerProblem çözme, Analitik düşünme, Keşfetme, Disiplinler arası düşünme, Kendini ifade edebilme, Dijital çağ okuryazarlığı
Yöntem ve TekniklerSoru-cevap, Gösterip yaptırma
Araç-GereçlerBilgisayar, İnternet, Robotik kodlama/programlama ortamı veya Simülasyon ortamı Devre geliştirme kartı, Devre ve göz kırpma

5.ETKİNLİK

Etkinlik Adı

Ben Yandım, O Söndü; O Yandı, Ben Söndüm.

Süre40 dk + 40 dk
Öğrenme Alanı/ KonuRobotik/Sensörler ve Uygulamaları
Kazanımlar

2.2.Tercih edilen programlanabilir devre geliştirme kartı ile temel elektronik devreler tasarlayıp bağlantıları kurar.

2.3.Devre geliştirme kartı ile hazırladığı devrenin kodunu yazılım geliştirme ortamında yazar.

Temel BecerilerProblem çözme, Analitik düşünme, Keşfetme, Disiplinler arası düşünme, Kendini ifade edebilme, Dijital çağ okuryazarlığı
Yöntem ve TekniklerSoru-cevap, Gösterip yaptırma
Araç-GereçlerBilgisayar, İnternet, Robotik kodlama/programlama ortamı veya Simülasyon ortamı

6.ETKİNLİK

Etkinlik Adı

Kara Şimşek

Süre40 dk + 40 dk
Öğrenme Alanı/ KonuRobotik/Programlanabilir Devre Geliştirme Kartları ve Uygulama Geliştirme
Kazanımlar

2.2.Tercih edilen programlanabilir devre geliştirme kartı ile temel elektronik devreler tasarlayıp bağlantıları kurar

2.3.Devre geliştirme kartı ile hazırladığı devrenin kodunu yazılım geliştirme ortamında yazar

2.4.Devre geliştirme kartı ile hazırladığı devrenin kodunu devre geliştirme kartına yükleyerek test eder

Temel BecerilerProblem çözme, Analitik düşünme, Keşfetme, Disiplinler arası düşünme
Yöntem ve TekniklerSoru-cevap, Gösterip yaptırma
Araç-GereçlerBilgisayar, İnternet, Robotik kodlama/programlama ortamı veya Simülasyon ortamı Tercihen (Arduino, deney tahtası, led, direnç, kablo)

7.ETKİNLİK

Etkinlik Adı

Ana Renkler, Ara Renkler

Süre40 dk + 40 dk
Öğrenme Alanı/ KonuRobotik/Programlanabilir Devre Geliştirme Kartları ve Uygulama Geliştirme
Kazanımlar

2.2.Tercih edilen programlanabilir devre geliştirme kartı ile temel elektronik devreler tasarlayıp bağlantıları kurar

2.3.Devre geliştirme kartı ile hazırladığı devrenin kodunu yazılım geliştirme ortamında yazar

2.4.Devre geliştirme kartı ile hazırladığı devrenin kodunu devre geliştirme kartına yükleyerek test eder

Temel BecerilerProblem çözme, Analitik düşünme, Keşfetme, Disiplinler arası düşünme
Yöntem ve TekniklerSoru-cevap, Gösterip yaptırma
Araç-GereçlerBilgisayar, İnternet, Robotik kodlama/programlama ortamı veya Simülasyon ortamı

8.ETKİNLİK

Etkinlik Adı

Robotlar ve Duyu Organları

Süre40 dk + 40 dk
Öğrenme Alanı/ KonuRobotik/Sensörler ve Uygulamaları
Kazanımlar

3.1.Bir problem durumuna çözüm üreten robotik sistemde kullanılan sensörleri fark eder.

3.2.Farklı sensörlerin kullanımına günlük hayattan örnekler verir.

Temel Becerilerİletişim, Araştırma Karar verme Akıl yürütme, Tahmin stratejileri
Yöntem ve TekniklerSoru-cevap, Analoji (Benzetim), Araştırma-sorgulama
Araç-GereçlerBilgisayar, İnternet, Robot çıkartması

9.ETKİNLİK

Etkinlik Adı

Hayatımızdaki Sensörlü Sistemler

Süre40 dk + 40 dk
Öğrenme Alanı/ KonuRobotik/Sensörler ve Uygulamaları
Kazanımlar3.3.Gerçek yaşam problemlerinin çözümü için uygun sensörleri kullanır.
Temel Becerilerİletişim, Problem çözme, Araştırma, Analitik düşünme, Akıl yürütme
Yöntem ve TekniklerSoru-cevap, Gösterip yaptırma
Araç-GereçlerBilgisayar, İnternet, Tinkercad simülasyon ortam, Dijital metre, Mühendis rozetleri

10.ETKİNLİK

Etkinlik Adı

Havalar Nasıl?

Süre40 dk + 40 dk
Öğrenme Alanı/ KonuRobotik / Sensörler ve Uygulamaları
Kazanımlar

3.1.Bir problem durumuna çözüm üreten robotik sistemde kullanılan sensörleri fark eder.

3.2.Farklı sensörlerin kullanımına günlük hayattan örnekler verir.

3.3.Gerçek yaşam problemlerinin çözümü için uygun sensörleri kullanır.

(Işık sensörü, ses sensörü, PIR sensörü, dokunma sensörü, mesafe sensörü vb. sensörlerin bağlantısını yapması ve kodlarını yazması beklenir)

Temel BecerilerProblem çözme, Analitik düşünme, Keşfetme, Disiplinler arası düşünme
Yöntem ve TekniklerSoru-cevap, Gösterip yaptırma
Araç-GereçlerBilgisayar, İnternet, Robotik kodlama/programlama ortamı veya Simülasyon ortamı

11.ETKİNLİK

Etkinlik Adı

Hareketli Oyuncaklar

Süre40 dk + 40 dk
Öğrenme Alanı/ KonuRobotik/Motorlar ve Uygulamaları
Kazanımlar

4.1.Bir problem durumuna çözüm üreten robotik sistemde kullanılan motorları fark eder.

(DC ve Servo motor hakkında bilgi verilir)

4.2.DC ve servo motorların kullanımına günlük hayattan örnekler verir.

Temel Becerilerİletişim, Problem çözme, Araştırma, Analitik düşünme, Akıl yürütme
Yöntem ve TekniklerSoru-cevap, Araştırma sorgulama
Araç-GereçlerBilgisayar, İnternet

12.ETKİNLİK

Etkinlik Adı

Hareketli Oyuncaklar-2

Süre40 dk + 40 dk
Öğrenme Alanı/ KonuRobotik/Motorlar ve Uygulamaları
Kazanımlar4.3.Gerçek yaşam problemlerinin çözümü için uygun motorları kullanır.
Temel Becerilerİletişim, Problem çözme, Araştırma, Analitik düşünme, Akıl yürütme
Yöntem ve TekniklerSoru-cevap, Gösterip yaptırma
Araç-GereçlerBilgisayar, İnternet, Tinkercad simülasyon ortamı, Uzaktan kumanda kontrollü oyuncak bir araba (imkânlar ölçüsünde temin etme imkânı yoksa etkinlik sürecinde video ve görseller de kullanılabilir), motor, devre geliştirme kartı, mühendis rozetleri

ORTAOKUL

Robot Programlamaya Giriş

Robot ve robotik temel kavramlarını açıklar.
Robotik alanında kullanılan uygulama geliştirme ortamlarını amacına uygun olarak kullanır. (Tinkercad üyelik ve arayüz tanıtımı)

Programlanabilir Devre Geliştirme Kartları ve Uygulama Geliştirme

Tercih edilen programlanabilir devre geliştirme kartını tanır. (Arduino vb., Tinkercad üzerinden elektronik denetleyicinin Giriş-Çıkış bağlantılarını sağlar.)
Tercih edilen programlanabilir devre geliştirme kartı ile temel elektronik devreler tasarlayıp bağlantıları kurar
Devre geliştirme kartı ile hazırladığı devrenin kodunu yazılım geliştirme ortamında yazar
Devre geliştirme kartı ile hazırladığı devrenin kodunu devre geliştirme kartına yükleyerek test eder.

Sensörler ve Uygulamaları

Bir problem durumuna çözüm üreten robotik sistemde kullanılan sensörleri fark eder.
Farklı sensörlerin kullanımına günlük hayattan örnekler verir.
Gerçek yaşam problemlerinin çözümü için uygun sensörleri kullanır. (Işık sensörü, ses sensörü, PIR sensörü, dokunma sensörü, mesafe sensörü vb. sensörlerin bağlantısını yapması ve kodlarını yazması beklenir)


Motorlar ve Uygulamaları

Bir problem durumuna çözüm üreten robotik sistemde kullanılan motorları farkeder. (DC ve servo motorlar hakkında bilgi verilir.)
DC ve servo motorların kullanımına günlük hayattan örnekler verir.
Gerçek yaşam problemlerinin çözümü için uygun motorları kullanır.

 

1.ETKİNLİK

Etkinlik Adı

Akıllı Parmağım

Süre

40 dk

Öğrenme Alanı/ Konu

Robotik / Programlanabilir Devre Geliştirme Kartları ve Uygulama Geliştirme

Kazanımlar

1.1. Robot ve robotik temel kavramlarını açıklar.

Temel Beceriler

Problem çözme, Analitik düşünme, Keşfetme, Disiplinler arası düşünme

Yöntem ve Teknikler

Soru-cevap, Araştırma sorgulama

Araç-Gereçler

Masa/sıra, Silgi, Bozuk para (Silgi bozuk para parmakla fark edilecek büyüklükte nesnelere işaret eder. Kapak, düğme, ataç, iğne gibi başka nesneler de tercih edilebilir.), Göz bağı

2.ETKİNLİK

Etkinlik Adı

Robotlar Hayatımızda

Süre

40 dk + 40 dk

Öğrenme Alanı/ Konu

Robotik / Robot Programlamaya Giriş

Kazanımlar

1.2.Robotik alanında kullanılan uygulama geliştirme ortamlarını amacına uygun olarak kullanır. (Tinkercad üyelik ve arayüz tanıtımı)

Temel Beceriler

Problem çözme, Analitik düşünme, Keşfetme, disiplinler arası düşünme, Dijital çağ okuryazarlığı, Kendini ifade edebilme.

Yöntem ve Teknikler

Soru-cevap, Araştırma sorgulama

Araç-Gereçler

Bilgisayar, İnternet, Robotik kodlama/programlama ortamı veya Simülasyon ortamı

3.ETKİNLİK

Etkinlik Adı

Arduino’ya Merhaba

Süre

40 dk + 40 dk

Öğrenme Alanı/ Konu

Robotik / Programlanabilir Devre Geliştirme Kartları ve Uygulama Geliştirme

Kazanımlar

2.1.Tercih edilen programlanabilir devre geliştirme kartını tanır.

(Arduino vb., Tinkercad üzerinden elektronik denetleyicinin Giriş-Çıkış bağlantılarını sağlar.)

Temel Beceriler

Problem çözme, Analitik düşünme, Keşfetme, disiplinler arası düşünme, Kendini ifade edebilme, Dijital çağ okuryazarlığı.

Yöntem ve Teknikler

Soru-cevap Gösterip yaptırma

Araç-Gereçler

Bilgisayar, İnternet, Robotik kodlama/programlama ortamı veya Simülasyon ortamı Devre geliştirme kartı

4.ETKİNLİK

Etkinlik Adı

Polis Çakarı

Süre

40 dk + 40 dk

Öğrenme Alanı/ Konu

Robotik/Programlanabilir Devre Geliştirme Kartları ve Uygulama Geliştirme

Kazanımlar

2.2.Tercih edilen programlanabilir devre geliştirme kartı ile temel elektronik devreler tasarlayıp bağlantıları kurar.

2.3.Devre geliştirme kartı ile hazırladığı devrenin kodunu yazılım geliştirme ortamında yazar.

2.4.Devre geliştirme kartı ile hazırladığı devrenin kodunu devre geliştirme kartına yükleyerek test eder.

Temel Beceriler

Problem çözme, Analitik düşünme, Keşfetme, Disiplinler arası düşünme

Yöntem ve Teknikler

Soru-cevap, Gösterip yaptırma

Araç-Gereçler

Robotik kodlama/programlama ortamı veya Simülasyon ortamı Tercihen (Arduino, deney tahtası, led, direnç, kablo).

5.ETKİNLİK

Etkinlik Adı

7 Segment Display

Süre

40 dk + 40 dk

Öğrenme Alanı/ Konu

Robotik / Programlanabilir Devre Geliştirme Kartları ve Uygulama Geliştirme

Kazanımlar

2.2.Tercih edilen programlanabilir devre geliştirme kartı ile temel elektronik devreler tasarlayıp bağlantıları kurar (7 Segment Display)

2.3.Devre geliştirme kartı ile hazırladığı devrenin kodunu yazılım geliştirme ortamında yazar.

Temel Beceriler

Problem çözme, Analitik düşünme, Keşfetme, Disiplinler arası düşünme

Yöntem ve Teknikler

Soru-cevap, Gösterip yaptırma

Araç-Gereçler

Bilgisayar, İnternet, Robotik kodlama/programlama ortamı veya Simülasyon ortamı

6.ETKİNLİK

Etkinlik Adı

Hareketli Işıklar

Süre

40 dk + 40 dk

Öğrenme Alanı/ Konu

Robotik/Programlanabilir Devre Geliştirme Kartları ve Uygulama Geliştirme

Kazanımlar

2.2.Tercih edilen programlanabilir devre geliştirme kartı ile temel elektronik devreler tasarlayıp bağlantıları kurar

2.3.Devre geliştirme kartı ile hazırladığı devrenin kodunu yazılım geliştirme ortamında yazar

2.4.Devre geliştirme kartı ile hazırladığı devrenin kodunu devre geliştirme kartına yükleyerek test eder

Temel Beceriler

Problem çözme, Analitik düşünme, Keşfetme, Disiplinler arası düşünme

Yöntem ve Teknikler

Soru-cevap, Gösterip yaptırma

Araç-Gereçler

Bilgisayar, İnternet, Robotik kodlama/programlama ortamı veya Simülasyon ortamı Tercihen (Arduino, deney tahtası, led, direnç, kablo)

7.ETKİNLİK

Etkinlik Adı

Boy Ölçer

Süre

40 dk + 40 dk

Öğrenme Alanı/ Konu

Robotik/Programlanabilir Devre Geliştirme Kartları ve Uygulama Geliştirme

Kazanımlar

3.1.Bir problem durumuna çözüm üreten robotik sistemde kullanılan sensörleri fark eder.

3.2.Farklı sensörlerin kullanımına günlük hayattan örnekler verir.

3.3.Robotun kontrol sistemini sağlayan ve akıllı sistemler tasarlamaya yarayan sensörleri kullanır. (Işık sensörü, ses sensörü, PIR sensörü, dokunma sensörü, mesafe sensörü)

Temel Beceriler

Problem çözme, Analitik düşünme, Keşfetme, Disiplinler arası düşünme

Yöntem ve Teknikler

Soru-cevap, Gösterip yaptırma

Araç-Gereçler

Bilgisayar, İnternet, Robotik kodlama/programlama ortamı veya Simülasyon ortamı Tercihen (Arduino, deney tahtası, Servo motor, ultrasonik sensör, kablo)

8.ETKİNLİK

Etkinlik Adı

Sokak Lambası

Süre

40 dk + 40 dk

Öğrenme Alanı/ Konu

Robotik / Programlanabilir Devre Geliştirme Kartları ve Uygulama Geliştirme

Kazanımlar

3.1.Bir problem durumuna çözüm üreten robotik sistemde kullanılan sensörleri fark eder.

3.2.Farklı sensörlerin kullanımına günlük hayattan örnekler verir.

3.3.Robotun kontrol sistemini sağlayan ve akıllı sistemler tasarlamaya yarayan sensörleri kullanır. (Işık sensörü, ses sensörü, PIR sensörü, dokunma sensörü, mesafe sensörü)

Temel Beceriler

Problem çözme, analitik düşünme, keşfetme, disiplinler arası düşünme.

Yöntem ve Teknikler

Soru-cevap, Gösterip Yaptırma

Araç-Gereçler

Robotik kodlama/programlama ortamı veya Simülasyon ortamı Tercihen (Arduino, deney tahtası, Servo motor, ultrasonik sensör, kablo).

9.ETKİNLİK

Etkinlik Adı

Trafik Işığı

Süre

40 dk + 40 dk

Öğrenme Alanı/ Konu

Robotik / Programlanabilir Devre Geliştirme Kartları ve Uygulama Geliştirme

Kazanımlar

3.1.Bir problem durumuna çözüm üreten robotik sistemde kullanılan sensörleri fark eder.

3.2.Farklı sensörlerin kullanımına günlük hayattan örnekler verir.

3.3.Robotun kontrol sistemini sağlayan ve akıllı sistemler tasarlamaya yarayan sensörleri kullanır. (Işık sensörü, ses sensörü, PIR sensörü, dokunma sensörü, mesafe sensörü)

Temel Beceriler

Problem çözme, Analitik düşünme, Keşfetme, Disiplinler arası düşünme

Yöntem ve Teknikler

Soru-cevap, Gösterip yaptırma

Araç-Gereçler

Bilgisayar, İnternet, Robotik kodlama/programlama ortamı veya Simülasyon ortamı Tercihen (Arduino, deney tahtası, buton, LED, kablo).

10.ETKİNLİK

Etkinlik Adı

Orada Dur!

Süre

40 dk + 40 dk

Öğrenme Alanı/ Konu

Robotik / Motorlar ve Uygulamaları

Kazanımlar

4.3.Robotun kontrol sistemini sağlayan ve akıllı sistemler tasarlamaya yarayan motorları kullanır.

Temel Beceriler

Problem çözme, Analitik düşünme, Keşfetme, Disiplinler arası düşünme

Yöntem ve Teknikler

Soru-cevap, Gösterip yaptırma

Araç-Gereçler

Bilgisayar, İnternet, Robotik kodlama/programlama ortamı veya Simülasyon ortamı

11.ETKİNLİK

Etkinlik Adı

Otomatik Kapı

Süre

40 dk + 40 dk

Öğrenme Alanı/ Konu

Robotik/Motorlar ve Uygulamaları

Kazanımlar

4.1.Bir problem durumuna çözüm üreten robotik sistemde kullanılan motorları fark eder. (DC ve servo motorlar hakkında bilgi verilir.)

4.2.DC ve servo motorların kullanımına günlük hayattan örnekler verir.

4.3.Robotun kontrol sistemini sağlayan ve akıllı sistemler tasarlamaya yarayan motorları kullanır.

Temel Beceriler

Problem Çözme, Analitik Düşünme, Keşfetme, Disiplinler Arası Düşünme.

Yöntem ve Teknikler

Soru-cevap, Gösterip yaptırma

Araç-Gereçler

Bilgisayar, İnternet, Robotik kodlama/programlama ortamı veya Simülasyon ortamı. Tercihen (Arduino, deney tahtası, Servo motor, ultrasonik sensör, kablo).

12.ETKİNLİK

Etkinlik Adı

Akıllı Vantilatör

Süre

40 dk + 40 dk

Öğrenme Alanı/ Konu

Robotik / Programlanabilir Devre Geliştirme Kartları ve Uygulama Geliştirme

Kazanımlar

3.3.Robotun kontrol sistemini sağlayan ve akıllı sistemler tasarlamaya yarayan sensörleri kullanır. (Işık sensörü, ses sensörü, PIR sensörü, dokunma sensörü, mesafe sensörü)

4.1.Bir problem durumuna çözüm üreten robotik sistemde kullanılan motorları fark eder. (DC ve servo motorlar hakkında bilgi verilir.) aşağıdaki kazanım ile birlikte

4.2.DC ve servo motorların kullanımına günlük hayattan örnekler verir.

4.3.Robotun kontrol sistemini sağlayan ve akıllı sistemler tasarlamaya yarayan motorları kullanır.

Temel Beceriler

Problem Çözme, Analitik Düşünme, Keşfetme, Disiplinler Arası Düşünme.

Yöntem ve Teknikler

Soru-cevap, Gösterip yaptırma

Araç-Gereçler

Bilgisayar, İnternet, Robotik kodlama/Programlama ortamı veya Simülasyon ortamı Tercihen (Arduino, deney tahtası, buton, LED, kablo)

LİSE

Robot Programlamaya Giriş

Robot ve robotik temel kavramlarını açıklar.
Robotik alanında kullanılan uygulama geliştirme ortamlarını amacına uygun olarak kullanır. (Tinkercad üyelik ve arayüz tanıtımı)

Programlanabilir Devre Geliştirme Kartları ve Uygulama Geliştirme

Tercih edilen programlanabilir devre geliştirme kartını tanır. (Arduino , Tinkercad üzerinden elektronik denetleyicinin Giriş-Çıkış bağlantılarını sağlar.)
Tercih edilen programlanabilir devre geliştirme kartı ile temel elektronik devreler tasarlayıp bağlantıları kurar.
Devre geliştirme kartı ile hazırladığı devrenin kodunu yazılım geliştirme ortamında yazar.
Devre geliştirme kartı ile hazırladığı devrenin kodunu devre geliştirme kartına yükleyerek test eder.

Sensörler ve Uygulamaları

Bir problem durumuna çözüm üreten robotik sistemde kullanılan sensörleri fark eder.
Farklı sensörlerin kullanımına günlük hayattan örnekler verir.
Gerçek yaşam problemlerinin çözümü için uygun sensörleri kullanır. (Işık sensörü, ses sensörü, PIR sensörü, dokunma sensörü, mesafe sensörü vb. sensörlerin bağlantısını yapması ve kodlarını yazması beklenir)

Motorlar ve Uygulamaları

Bir problem durumuna çözüm üreten robotik sistemde kullanılan motorları fark eder. (DC ve servo motorlar hakkında bilgi verilir.)
DC ve servo motorların kullanımına günlük hayattan örnekler verir.
Gerçek yaşam problemlerinin çözümü için uygun motorları kullanır.

 

1.ETKİNLİK

Etkinlik Adı

Robot ve Robotik

Süre

40 dk + 40 dk

Öğrenme Alanı/ Konu

Robotik / Robot Programlamaya Giriş

Kazanımlar

1.1.Robot ve robotik temel kavramlarını açıklar.

1.2.Robotik alanında kullanılan uygulama geliştirme ortamlarını amacına uygun olarak kullanır. (Tinkercad üyelik ve arayüz tanıtımı)

Temel Beceriler

Problem çözme, Analitik düşünme, Keşfetme, Disiplinler arası düşünme

Yöntem ve Teknikler

Soru-cevap, Gösterip yaptırma

Araç-Gereçler

Bilgisayar, İnternet, Robotik kodlama/programlama ortamı veya Simülasyon ortamı

2.ETKİNLİK

Etkinlik Adı

Arduino’yu Tanıyalım

Süre

40 dk + 40 dk

Öğrenme Alanı/ Konu

Robotik / Programlanabilir Devre Geliştirme Kartları ve Uygulama Geliştirme

Kazanımlar

2.1.Tercih edilen programlanabilir devre geliştirme kartını tanır.

(Arduino vb., Tinkercad üzerinden elektronik denetleyicinin Giriş-Çıkış bağlantılarını sağlar.)

Temel Beceriler

Problem çözme, Analitik düşünme, Keşfetme, Disiplinler arası düşünme

Yöntem ve Teknikler

Soru-cevap, Gösterip yaptırma

Araç-Gereçler

Bilgisayar, İnternet, Robotik kodlama/programlama ortamı veya Simülasyon ortamı

3.ETKİNLİK

Etkinlik Adı

Her Şey Bir Led Yakma ile Başlar

Süre

40 dk + 40 dk

Öğrenme Alanı/ Konu

Robotik / Programlanabilir Devre Geliştirme Kartları ve Uygulama Geliştirme

Kazanımlar

2.1.Tercih edilen programlanabilir devre geliştirme kartını tanır.

(Arduino vb., Tinkercad üzerinden elektronik denetleyicinin Giriş-Çıkış bağlantılarını sağlar.)

Temel Beceriler

Problem çözme, Analitik düşünme, Keşfetme, Disiplinler arası düşünme

Yöntem ve Teknikler

Soru-cevap Gösterip yaptırma

Araç-Gereçler

Bilgisayar, İnternet, Robotik kodlama/programlama ortamı veya Simülasyon ortamı

4.ETKİNLİK

Etkinlik Adı

RGB Led ile PWM Bağlantıları Anlayalım

Süre

40 dk + 40 dk

Öğrenme Alanı/ Konu

Robotik/Programlanabilir Devre Geliştirme Kartları ve Uygulama Geliştirme

Kazanımlar

2.2.Tercih edilen programlanabilir devre geliştirme kartı ile temel elektronik devreler tasarlayıp bağlantıları kurar

2.3.Devre geliştirme kartı ile hazırladığı devrenin kodunu yazılım geliştirme ortamında yazar.

2.4.Devre geliştirme kartı ile hazırladığı devrenin kodunu devre geliştirme kartına yükleyerek test eder.

Temel Beceriler

Problem çözme, Analitik düşünme, Keşfetme, Disiplinler arası düşünme

Yöntem ve Teknikler

Soru-cevap, Gösterip yaptırma

Araç-Gereçler

Bilgisayar, İnternet, Robotik kodlama/programlama ortamı veya Simülasyon ortamı Tercihen

5.ETKİNLİK

Etkinlik Adı

7 Segment Display

Süre

40 dk + 40 dk

Öğrenme Alanı/ Konu

Robotik / Programlanabilir Devre Geliştirme Kartları ve Uygulama Geliştirme

Kazanımlar

2.2.Tercih edilen programlanabilir devre geliştirme kartı ile temel elektronik devreler tasarlayıp bağlantıları kurar (7 Segment Display)

2.3.Devre geliştirme kartı ile hazırladığı devrenin kodunu yazılım geliştirme ortamında yazar.

2.4.Devre geliştirme kartı ile hazırladığı devrenin kodunu devre geliştirme kartına yükleyerek test eder.

Temel Beceriler

Problem çözme, Analitik düşünme, Keşfetme, Disiplinler arası düşünme

Yöntem ve Teknikler

Soru-cevap, Gösterip yaptırma

Araç-Gereçler

Bilgisayar, İnternet, Robotik kodlama/programlama ortamı veya Simülasyon ortamı

6.ETKİNLİK

Etkinlik Adı

LDR Işık Sensörü ile Tasarruf

Süre

40 dk + 40 dk

Öğrenme Alanı/ Konu

Robotik / Sensörler ve Uygulamaları

Kazanımlar

3.1.Bir problem durumuna çözüm üreten robotik sistemde kullanılan sensörleri fark eder.

3.2.Farklı sensörlerin kullanımına günlük hayattan örnekler verir. Yukarıdaki kazanım ile birlikte.

3.3.Gerçek yaşam problemlerinin çözümü için uygun sensörleri kullanır.

Temel Beceriler

Problem çözme, Analitik düşünme, Keşfetme, Disiplinler arası düşünme

Yöntem ve Teknikler

Soru-cevap, Gösterip yaptırma

Araç-Gereçler

Bilgisayar, İnternet, Robotik kodlama/programlama ortamı veya Simülasyon ortamı Tercihen (Arduino, deney tahtası, led, direnç, kablo)

7.ETKİNLİK

Etkinlik Adı

PIR Hareket Sensörü ile Alarm

Süre

40 dk + 40 dk

Öğrenme Alanı/ Konu

Robotik / Sensörler ve Uygulamaları

Kazanımlar

3.1.Bir problem durumuna çözüm üreten robotik sistemde kullanılan sensörleri fark eder.

3.2.Farklı sensörlerin kullanımına günlük hayattan örnekler verir. Yukarıdaki kazanım ile birlikte.

3.3.Gerçek yaşam problemlerinin çözümü için uygun sensörleri kullanır.

Temel Beceriler

Problem çözme, Analitik düşünme, Keşfetme, Disiplinler arası düşünme

Yöntem ve Teknikler

Soru-cevap, Gösterip yaptırma

Araç-Gereçler

Bilgisayar, İnternet, Robotik kodlama/programlama ortamı veya Simülasyon ortamı

8.ETKİNLİK

Etkinlik Adı

Ultrasonic Mesafe Sensörü ile Nesne Algılama

Süre

40 dk + 40 dk

Öğrenme Alanı/ Konu

Robotik / Sensörler ve Uygulamaları

Kazanımlar

3.1.Bir problem durumuna çözüm üreten robotik sistemde kullanılan sensörleri fark eder.

3.2.Farklı sensörlerin kullanımına günlük hayattan örnekler verir. Yukarıdaki kazanım ile birlikte.

3.3.Gerçek yaşam problemlerinin çözümü için uygun sensörleri kullanır.

Temel Beceriler

Problem çözme, analitik düşünme, keşfetme, disiplinler arası düşünme.

Yöntem ve Teknikler

Soru-cevap, Gösterip Yaptırma

Araç-Gereçler

Robotik kodlama/programlama ortamı veya Simülasyon ortamı

9.ETKİNLİK

Etkinlik Adı

Hayat Kısa, Motorlar Dönüyor.

Süre

40 dk + 40 dk + 40 dk + 40 dk

Öğrenme Alanı/ Konu

Robotik / Motorlar ve Uygulamaları

Kazanımlar

4.1.Bir problem durumuna çözüm üreten robotik sistemde kullanılan motorları fark eder.

4.2.DC ve servo motorların kullanımına günlük hayattan örnekler verir.

4.3.Robotun kontrol sistemini sağlayan ve akıllı sistemler tasarlamaya yarayan motorları kullanır.

Temel Beceriler

Problem çözme, Analitik düşünme, Keşfetme, Disiplinler arası düşünme

Yöntem ve Teknikler

Soru-cevap, Gösterip yaptırma

Araç-Gereçler

Bilgisayar, İnternet, Robotik kodlama/programlama ortamı veya Simülasyon ortamı

10.ETKİNLİK

Etkinlik Adı

Orada Dur!

Süre

40 dk + 40 dk + 40 dk + 40 dk

Öğrenme Alanı/ Konu

Robotik/Sensörler ve Uygulamaları, Motorlar ve Uygulamaları, Robotik/Motorlar ve Uygulamaları

Kazanımlar

2.2.Tercih edilen programlanabilir devre geliştirme kartı ile temel elektronik devreler tasarlayıp bağlantıları kurar

2.3.Devre geliştirme kartı ile hazırladığı devrenin kodunu yazılım geliştirme ortamında yazar

2.4.Devre geliştirme kartı ile hazırladığı devrenin kodunu devre geliştirme kartına yükleyerek test eder

3.3.Gerçek yaşam problemlerinin çözümü için uygun sensörleri kullanır. (Işık sensörü, ses sensörü, PIR sensörü, dokunma sensörü, mesafe sensörü vb sensörlerin bağlantısını yapması ve kodlarını yazması beklenir

4.3.Gerçek yaşam problemlerinin çözümü için uygun motorları kullanır.

Temel Beceriler

Problem çözme, Analitik düşünme, Keşfetme, Disiplinler arası düşünme

Yöntem ve Teknikler

Soru-cevap, Gösterip yaptırma

Araç-Gereçler

Bilgisayar, İnternet, Robotik kodlama/programlama ortamı veya Simülasyon ortamı